Joe, kárhozatos bálványimádó pápista!
Mint írod, három templomot is alaposan megnéztél, hogy elkészítsd a modelled. (Én pedig csak felületesen az általad felrakott képeket.) Kívülről a templom egyhajós - úgy, mint Sapy is írta barokk stílusú; ebben a stílben nyomták tele Magyarországot a törökök kiűzése után -, belül viszont három hajós a kialakítása, ami inkább gótikus felépítésre hajaz. Az ívek ellenben a kora középkori (római) bazilikákra (lásd Haia Szófia) emlékeztet. A belső három hajónak viszont így nincs semmi "funkciója", nem tartja a mennyezetet, nem lesz világosabb a templom, mert nincsenek ablakok; szakrálisan lehet, hogy van, de akkor tegyél róla!
Amennyiben karzat szeretne lenni, akkor a felső boltívekre (sok esetben) nincs szükség, és az általában az oltárral-szentéllyel szemben szokott lenni, a torony "alatti" részen; ha két oldalon húzódik, akkor pedig nem ér a templom végéig, mert a szószéket oldalra szokás elhelyezni.
Összegezve: nekem nagyon tetszik, csak belül rendezd át! Egyszerűbb a már meglévőből kialakítanod egy 1700-1800-as években épült templomot, mint egy gótikus katedrálist (ahhoz még keresztbe is el kellene helyezned egy hajót).
Remélem nem voltam nagyon-nagyon szemét, vagy hülye.Ezt a HSZ-t nagyon értékelem.
Megvolt benne a kellő mennyiségű kritika ,de mégis bennevolt az ösztönzés. :)Köszönöm.
Mondjak valamit? nem úgy van egy modell h. belseje meg külseje. Akkor lesz jó ha egyszerre tolod őket. Legyenek az elemek összhangban.
Mellesleg ne csak úgy nézegess templomokat, hanem tudatosan nézegesd őket. Miután megnézted őket otthon olvasd el h. mit láttál. Szóval az egység a lényeg: nem templomelemeket kell egymás mellé helyezni, hanem felépíteni.
Ja egy kérdéske: rajzoltál papírra modellezés elött???
Igazából erős kijelentés volt ez ,hogy 3 templomban voltam.
Gyöngyösön van egy templom közel a házunkhoz közel.Azt többször is körbe jártam és elemeztem az alapot az adta.
Pesten a sulinkhoz ,közel van egy templom (Béke téren) minden nap arra jövök el és ott gyakran megáll a forgalom.Az a templom gyönyörű számomra és rengeteget szoktam nézni.A torony ötletet onnan vettem.(2 kisebb torony vezet a főtoronyba ami középen helyezkedik el és egyben a bejárat is.
Gyöngyösön van még két templom egyikben a tesóm keresztelője volt (1 hónapja) és akkor szét néztem.(Onnan van a hátsó bejáró ami egy felsőbb szintre vezet valami páholy szerűség.)
És a másikba meg apukámmal mentem be végül is onnan csak a sárga kopott textúra jött kívülre és belülre.
A boltívekkel csak megakartam fűszerezni az egészet.
Az volt a célom ,hogy egy épületbe hangoljam 1000 év stílusát.(Ógörög ,Gótika, Reneszánsz és Román korszak)
És igen rajzolgattam (Matek órán) volt egy megtervezett dolog és nem hasra ütésre csináltam.
Amik hibák vannak azokat majd javítom és szeretném bővíteni is.
Remélem eljön egyszer az a korszak is amikor Sady is elismeri majd valamelyik művem ,de ez csak rajtam múlik.
EDIT:Padot ,oltárt és " barátait " azért nem tettem bele mert nem a csicsára mentem annyira ,hanem a az épület stílusra